متن حقوقی سند هبه طلب (مهر)
طرف اول و دوم بترتیب واهب و متهب و زوجه و زوج سند ازدواج شماره ترتیب ……………… دفتر رسمی ثبت ازدواج ………………..
عین موهوبه: واهب تعداد …………….. عدد سکه طلای رایج یک بهار آزادی از کل ………….. سکه طلای رایج تمام بهار آزادی مهر و صداق خود، مذکور در سند ازدواج مزبور را که برعهده و ذمه زوج (متهب) دین بوده ، منجز و مجانی ، به متهب تملیک و هبه نمود ، و متهب با علم اطلاع از کم و کیف مال موهوبه هبه را قبول کرد ؛ قبض و اقباض با اذن واهب مشمول مواد ۸۰۰ و ۸۰۶ قانون مدنی است ؛ بنابراین با ثبت و امضاء این سند ، متهب (زوج) نسبت به ……….. سکه طلای رایج تمام بهار آزادی موهوب مالک مافی الذمه خود شد و به اعتبار اتحاد داین و مدیون ، دین مشارالیه نسبت به ……….. عدد سکه طلای مذکور ساقط است. بدیهی است ……… سکه طلای دیگر کماکان برعهده و ذمه زوج (متهب) دین خواهد بود که باید عندالمطالبه به زوجه پرداخت و تسلیم کند.
این سند در حضور آقای / خانم …………. (شخص ثالث) ثبت و امضاء شد، هبه و امضای ثبت و سند از سوی زوجه را گواه است.
مواد ۱۶ و ۱۸ آئین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجراء در مورد اقامتگاه و لزوم اعلام نشانی جدید تذکر داده شد.
جهت مطالعه
هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را به طور رایگان به مالکیت دیگری در می اورد. به تملیک کننده واهب، طرف دیگر را متهب و مالی را که مورد هبه است، عین موهوبه میگویند. به عبارت دیگر در هبه شخص مالی را به رایگان و مجانی به شخص دیگری میبخشد.
برخی از فقها بر این باورند که به علت عدم امکان قبض طلب، چنین هبه ای صحیح نیست. این گروه هبه طلب به بدهکار را در قالب ابراء جای میدهند؛ چراکه نتیجه هر دو، سقوط طلب خواهد بود. بر همین قیاس، هبه طلب به شخص ثالث را نیز باطل می دانند. اما گروهی دیگر بر این باورند که قبض را نباید تنها به معنای تصرف مادی تعبیر کرد و هدف از قبض، تسلط بر مال موضوع قبض است.